U kunt uw hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Met NHG is uw hypotheek voor de aankoop of kwaliteitsverbetering van de woning veilig, verantwoord en voordelig.

Als u een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) heeft dat twee belangrijke voordelen:

1. Voor een hypotheek met NHG wordt vaak een lagere hypotheekrente gerekend. Het verschil kan rond de 0,6 procentpunt zijn. Dat kan u honderden euro’s per jaar schelen.

2. Wanneer u gedwongen bent uw woning te verkopen en de opbrengst van de woning is lager dan de uitstaande hypotheek, dan is er sprake van een restschuld. Als u NHG heeft kan die restschuld worden kwijtgescholden. Daar zijn voorwaarden aan verbonden:

  • Uw persoonlijke situatie is veranderd doordat:

o uw relatie is beëindigd of
o u niet-verwijtbaar werkloos of arbeidsongeschikt geraakt bent of
o uw partner is overleden.

  • U kunt uw hypotheek niet meer betalen door de verandering in uw persoonlijke situatie.
  • U doet er alles aan om de restschuld zoveel mogelijk te beperken.
  • U heeft de woning in een goede staat gehouden.
  • U heeft een makelaar ingeschakeld voor de verkoop van de woning.

Borgtochtprovisie

Voor een hypotheek met NHG betaalt u wel een borgtochtprovisie: die is op dit moment 1% van de hypotheek.

Maximum hypotheek

Niet voor iedere hypotheek kan NHG aangevraagd worden, er geldt een maximum. Schaft u een woning aan waarvoor u energiebesparende maatregelen gaat treffen, dan ligt de NHG-grens bij een hypotheek van €259.700,- waarmee u een koopsom van €245.000,- + 6% aan bijkomende kosten financiert. Gaat u geen energiebesparende maatregelen treffen, dan ligt de NHG-grens bij een hypotheek van €247.450,- voor een koopsom van €245.000,- + 1% aan bijkomende kosten. De bedragen gelden per 1 januari 2017.

NHG en verbouwing

U kunt ook NHG krijgen voor een lening die u gebruikt om uw woning te verbouwen. Hier vindt u alle informatie over de Nationale Hypotheek Garantie.